Biedt je huid de bescherming die ze nodig heeft!

Bescherming bieden aan je huid is belangrijk.

We klagen allemaal wel eens over vlekjes, of een on-egale teint. Weet jij ook wat je kan doen om het te voorkomen? En doe jij het al op de juiste manier? Ik merk steeds vaker in het instituut dat er heel weinig klanten weten wanneer we een bescherming gebruiken en waarom. Weet jij waar je op moet letten bij het gebruiken van een goede bescherming en hoe je een optimale bescherming kan bieden? 

Denk jij eraan om de ‘vergeten plaatsjes’ mee in te smeren voor de dagelijkse bescherming? Eerst neem ik je mee naar enkele weetjes over zonlicht en UV-stralen en de beschadigingen die ze veroorzaken. Ook vertel ik je nog meer over hoe schadelijk onze smartphone en computer wel zijn. Zo kan ik afsluiten met de ultieme tips om je huid optimaal te beschermen tegen schadelijke stralen en pigmentvorming.

Need-to-know over UV en zonnestralen.

Er zijn 3 soorten UV stralen met elk hun eigen schadelijke invloed op de huid.

  • UV C straling veroorzaakt Cancer
    Ons DNA wordt beschadigt door UVC straling en veroorzaakt kanker. Het vernietigt de huidcellen.
    Gelukkig worden UVC stralen tegen gehouden door de ozonlaag.
  • UV B straling veroorzaakt Burning
    Er is zo’n 5% van het zonlicht UVB straling, deze zorgen ervoor dat we gaan verbranden. Dat onze huid een mooie gebruinde kleur krijgt.
    Het positieve aan UVB stralen is dat het zorgt voor de aanmaak van vitamine D.
  • UV A straling veroorzaakt Aging
    Het minst leuke dat we willen is veroudering. Daar zorgen de UVA stralen voor, deze zijn 95% van het zonlicht. Ons DNA wordt door UVA stralen beschadigt.
    Ook gaat het de vitamine A en C in ons lichaam vernietigen.

UVB stralen zijn er in de lente en zomer.
UVA stralen zijn er het hele jaar door.

Zonnestralen geven ook Infrarood Stralen en Zichtbaar Licht.

  • Infrarood Stralen geven warmte.
    Als je zwart draagt heb je het warmer. Donkere huiden trekken daarom meer warmte aan en krijgen dus ook meer infrarood stralen.
    > Een teveel aan infrarood stralen kan het lichaam teveel opwarmen en de huid verbranden. Wat dus ook zorgt voor huidveroudering.

  • Zichtbaar licht is ook Blauw Licht.
    Blauw licht stimuleert vrije radicalen en fotoveroudering.
    > Langdurige blootstelling aan geconcentreerd blauw licht kan dan ook huidbeschadigingen veroorzaken zoals kleurveranderingen, ontstekingen en een zwakker huidoppervlak.

Smartphone en Computer geven ook veel Blauw Licht!

Need-to-know over SPF. Wat is het en wat doet het?

Zonnebeschermingsproducten zijn voorzien van een SPF. Een Sun Protection Factor. Deze biedt bescherming tegen verbranding door de zon, dus tegen UVB stralen. Gebruik daarom een zonnebeschermingsproduct dat voldoende bescherming biedt naast de kleding die je draagt, dus op alle plekken die zichtbaar zijn voor de zon. Belangrijk is dat je zonnebeschermingsproduct een breedspectrum bescherming biedt. Dit wil zeggen dat we gaan voor een optimale bescherming tegen UVB én UVA stralen.

Wist je dat een product dat aan de eisen van de Europese Unie voldoet is voorzien van de opdruk ‘UVA‘, afgebeeld in een cirkel. Op die manier weet je dat deze een officiële goedkeuring heeft voor de bescherming van UVA stralen.

Environ is van mening dat een hogere SPF een hogere concentratie chemicaliën met zich meebrengt en daarom niet noodzakelijk meer bescherming biedt.

SPF% GEABSORBEERDE UV B
2
4
8
15
30
50
50
70
87,5
93,3
96,7
98

SPF 50 beschermt slechts 5% beter tegen UVB dan SPF 15. Daarentegen bevat SPF 50 veel meer chemicaliën, die schadelijk kunnen zijn voor de huid.  SPF 15 bevat minder chemicaliën en is dus veiliger voor de huid.

Hoe hoger de SPF hoe meer chemische stoffen worden toegevoegd. En hoe meer vrije radicalen je creëert. En daardoor gaan we sneller huidveroudering krijgen. Door toevoeging van antioxidanten gaan we de schadelijke effecten van vrije radicalen tegengaan en een betere bescherming bieden tegen UVA en UVB.

Een goede werking van je SPF hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen zou je een SPF elke 2u opnieuw moeten aanbrengen. Ben je iemand die binnenshuis werkt, dan kan je bescherming effectief blijven. Denk wel aan een extra bescherming tegen blauw licht als je veel tijd aan de computer spendeert.

Ben je iemand die veel buiten werkt, of gaat sporten buiten? Dan is het belangrijk dat je je bescherming elke 2u opnieuw aanbrengt voor een effectieve werking. Daarom is het belangrijk dat een goede bescherming 3 belangrijke factoren heeft.

  • Schadelijke UV stralen van de huid reflecteren = Reflect
  • De UV stralen die de huid binnendringt absorberen en neutraliseren = Absorb
  • Beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen = Defend

De ultieme GOUDEN REGEL voor SPF aanbrengen bevat deze tips:

1. Ga voor bescherming met een breedspectrum.

Zo ben je beschermt tegen UVB stralen én UVA stralen, deze zijn er tenslotte het hele jaar door en zijn 95% van het zonlicht. Een absolute MUST dus. Smeer dus élke dag je SPF. Of het nu zonnig is of bewolkt.  Winter of zomer.  De UVA stralen die Aging of huidveroudering veroorzaken zijn er élke dag.

2. Kies voor een lagere SPF met minder chemicaliën.

Want hoe hoger de SPF, hoe hoger de chemicaliën, hoe meer vrije radicalen je creëert, hoe sneller huidveroudering optreedt. De effectieve optimale werking van je bescherming hangt af van 

hoe vaak je smeert.

Zodat de schadelijke straling van de huid wordt gereflecteerd (= Reflect)

Zodat de straling die die huid binnendringt wordt geabsorbeerd en geneutraliseerd (= Absorb)

Zodat je een bescherming krijgt tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen (= Defend)

3. Vergeet de ‘vergeten plaatsjes niet!


Enkel voldoende smeren is niet genoeg. We vergeten heel vaak plaatsen die dagelijks in contact komen met zonlicht. Bied voldoende bescherming naast de kleding die je draagt. Vergeet dus zeker niet om deze plaatsen dagelijks te beschermen:

  • Gelaat en oren
  • Hals en décolleté
  • Handen

Ook op die plaatsen herkennen we tekenen van vroegtijdige huidveroudering.

4. Ga voor complete bescherming.

Bureaujob of veel op smartphone? Deze geven veel Blauw Licht. Blauw licht stimuleert vrije radicalen en fotoveroudering. Langdurige blootstelling aan geconcentreerd blauw licht kan dan ook huidbeschadigingen veroorzaken zoals kleurveranderingen, ontstekingen en een zwakker huidoppervlak. Zorg dus dat je ALTIJD bescherming geeft aan je huid, dit kan ook langs binnenuit met onze supplementen!

Heb ik jouw interesse gewekt of wil je graag meer info over het gebruik van complete bescherming? Ik help je heel graag op weg.

Liefs 💋